måndag 24 augusti 2009

Torsdagsutflykt 3, Svarthögen 20 augusti

- Pappa, paaaappa var är du? Jag kan inte se dig, skriker Wiggo. Vi är på väg att bestiga ett berg. Eller berg och berg, i och för sig är det namngivet som Midskogsberget på kartan, men en rejäl kulle är nog en rättvisare beskrivning. Kullen och omkringliggande terräng är fylld av stora och små stenblock, vilket gör att det är svårt att ta sig fram. Wiggo har fastnat mellan två block, därav hans desperata gapande. Som tur är storkusinen Benne med oss idag och kommer till hans hjälp. Snart står vi på toppen och spanar ut över Midskogsdammens enorma betongvall och rymdhedarna av skogsmark som breder ut sig i Mellersta Norrlands inland och fjälltrakter.


Nöjda stenbestigare.


Glesbygdslycka.

Midskog eller Svarthögen är målet för dagens utflykt. Jämtlands bästa och största Boulderområde. Jag har ofta varit här och klättrat på någon av de oräkneliga blocken som finns i området. Under några års tid har medlemmar i Östersunds klätterklubb ägnat sig åt småstensklättring i området. Enligt en enkel och barnsligt rolig logik. Släpa med dig en, för ändamålet ämnad, landningsmadrass och försök att ta dig upp på stenarna. På varje block finns det enklare eller svårare varianter. Det är bara att välja efter tycke och smak.


Syftet med dagens besök är inte att klättra (även om madrassen finns med utifall att...). Nej enligt ryktet ska det finnas en liten sjö fylld av fina öringar och stora abborrar, som vi tänker söka upp. Vi ska också kolla om blåbär och lingon har mognat.


Tjärstubbe.


Lingonstubbe.


Bärätare och hund.


- Vad långt det är, säger Wiggo när vi svängt in på grusvägen som följer Indalsälvens norra strand. Vi är inne på en av de otaliga skogsvägar som rutar in den Jämtländska obygden. En väg som antagligen kom till när vattenkraftverken i Midskog och Näverede byggdes i mitten av femtiotalet. Det är gott om kraftverk i vattendraget. På sträckan mellan utflödet ur Storsjön, i Krokom, till Stugun cirka fem mil nedströms räknar jag till fem stycken, som Eon och Vattenfall tjänar stora pengar på. På det sättet fortsätter det resterande sträcka till utloppet i Bergeforsen vid östkusten. Det är inte någon orörd vildmark vi rör oss i, även om man får den känslan. På den tre mil långa sträckan, sydöst om Lit, möter vi inga andra bilar.


Wiggo och Benne grillar korv...


- Men det är väl inte lika långt som till Orsa och Tjärnö? Frågar Wiggo.

- Nej, svarar jag.

- Nej så långt kan det ju inte vara, tilläger han nöjt.


När vi är framme är det dags för lunch. I tallbacken som vi sitter i finns det gott om goda och mogna blåbär och nästan mogna lingon, som Maja med stor förnöjelse sveper i sig. Den lilla sjön, som vi siktat in oss på, hittar vi däremot inte. Kartan som jag har i bilen har allför stor skala och att ge sig ut och söka på måfå är inte aktuellt. Men vi provar på lite bäckmete istället. Ett äventyr som slutar med att Wiggo tappar sitt spö i forsen och därefter råkar kliva ner i ett midjedjupt myrhål.


...som smakar fint


Nej dagens begivenhet var inte fiskandet, utan bergsbestigandet, korvgrillandet och bärätandet.



Roligast:

- Alla braiga svärd som jag hittade i skogen, tyckte Wiggo. Bärätandet och hundsällskapet tyckte Maja. Korvgrillningen och bergsbestigningen gillade Benne. Nilsfredrik uppskattade sällskapet och blåbärsätandet mest.


Konstigast:

Trots oceaner av (till synes) orörd skogsmark valde vi att luncha under Mellersta Norrlands inland och fjälltrakters största kraftledning.


Uppseendeväckande:

Ensligheten. Glesbygdskänsla i kubik.



Hitta dit:

Från Östersund, kör 3 mil mot Stugun. Efter byn "Lillsjöhögen" sväng vänster mot Näverede. Kör asfaltvägen 5 km. När du ser skylten "Midskog 1" peka åt vänster. Sväng höger! Kör 3,5 km och du ska svänga vänster ("Nyby 19") till Näverede kraftverk. Kör över och på andra sidan, sväng vänster. Kör grusvägen (5,5km) tills du kommer till kraftverket i Midskog. När du har passerat det kraftverket, ser du en massa stenblock på höger sida. Parkera på någon av mötesplatserna längs vägen. Tänk bara på att timmerbilar och andra fordon ska kunna ta sig fram.


Ovan angivna är den närmaste och snabbaste vägen. För tillfället genomförs det renoveringar av Näverededammen, som därför är avstängd för trafik av och till. Därför valde vi att åka en annan väg. Från Östersund till Lit, längs E45:an, sväng höger efter campingen på Indalsälvens norra sida. Kör längs älven. Sväng höger in på en grusväg efter en knapp mil, skyltat mot Midskog eller Näverede. Kör längs denna väg tills du är framme vid Midskogs kraftverksdamm. Lite längre och mer grusväg.

Inga kommentarer: