måndag 18 april 2011

15. Hundarna och Änglarna

Den här veckan läser jag om grillkök, glesbygdsfylla och doftgranar. I Ola Nilssons utmärkta och välförtjänt hyllade böcker om livet i en norrländsk byhåla. 

Jag tänker Hammerdal - även om det aldrig nämns i böckerna. Ola är uppväxt på orten och hans beskrivning av väg 45, bron över vattendraget och macken är lätt att känna igen. Eller typiska för i stort sett vilken småort som helst i norrlands inland. Den första boken Hundarna, i den tänkta trilogin, kom 2010. Den andra delen Änglarna kom för några veckor sedan och är bra. Grymt bra. Om grillkök. Bland annat.

"Lisa på grillen tog upp en portion pommes frites ur fritösen och skakade korgen med några raska ryck och hängde den på haken ovanför den heta oljan. Sedan böjde hon sig ner, drog ut en låda ur kyldisken under stekbordet och tog fram två skivor ost med en tång. Hon reste sig och blåste luggen ur ögonen samtidigt som hon lade osten på stekbordet bredvid en 150 grams hamburgare."


Avundas hans förmåga att observera och skapa ögonblicksbilder av vardagliga händelser. Jag blir hungrig på kuppen. Och påminns om när jag jobbade extra en sommar på ett Sibylla kök vid Sundsvalls västra utfart.

Läs. Ola Nilssons böcker finns på närmsta folkbibliotek och ges ut på Natur & Kultur.

Inga kommentarer: