lördag 19 mars 2011

9. Vårvinter

Jämtlands närmaste alper finns i Sunndalen. En dalgång med kilometerhöga klippväggar. Berg med en helt annan karaktär än de vidsträckta och relativt flacka fjällen hemmavid. Som gjorda för en skidbestigningsexpedition i miniformat.

Vårvintern är här. Sägs det. Årets höjdpunkt enligt många. Hittills har det varit varmt. En dag. Igår var jag utomhus flera timmar. Utan att frysa. För första gången den här vintern.

Men visst. Det kan vara bra. Riktigt bra. Som den där veckan i april 2010. Ett bra minne. Med bilder.



Sunnfjorden skymtas i dalgången. Första kvällen. Första skidturen. Jag är trött och halvsur. Men Johans råa fiskekaka ger välbehövliga krafter innan nedfärd (tänk fiskbullar på rulle).
- Nej, den är inte god.

Foto: Johan Oscarsson (alla bilder)

Sunndalsöra centrum. Vi har köpt toarullar och kartor. Vi är redo.

- Men vilken sagolik tur vi har, säger Johan Oskarsson när vi letat oss upp till trädgränsen på vår första skiddag.

För det är topptursåkning på skidor som lockat oss till industriorten Sunndalsöra drygt femton mil söder om Trondheim. Aluminiumverket, i Sunndalsfjordens mynning, är med sina drygt sjuhundra anställda den största arbetsgivaren i det lilla samhället. Fabriksbyggnaderna dominerar gatubilden och är naturligtvis en viktig faktor för områdets fortlevnad. Efter kartinköp på den lokala bokhandeln lämnar vi fabrikens bolmande skorstenar bakom oss och siktar in oss på en av de finare topparna i området. Dronningkrona på dryga 1800 meter över havet.

Det är den skinande solen och den myckna snön som Johan menar när han uttalar sin förnöjsamhet. Vi är tre småbarnsföräldrar som smitit från vardagslivets lunk några dagar. In i det sista har de dåliga väderutsikterna gäckat oss. Men nu är vi på plats. Vi njuter av att få spåra oss fram i orörd snö. För dagen förstärkta med den lokale ambulanssjukvårdaren Vidar Asp och hans vallhund Santo. Vidar har en ledig dag och passar på att följa våra spår.

Dronningkrona namngavs av William Cecil Slingsby och Johan Sjolsvik 1906. Namnet kommer sig av de utforskade området samtidigt som Hakkon VII och Maud kröntes till kung och drottning i Trondheim. Naturligtvis heter syskontoppen Kongskrona. Dronninga är ett stort fjäll, men inte svårt att bestiga. Snarare en lång styv sluttning där det är möjligt att stapla ett par Åreskutor på varandra.

- På sjuttonde maj brukar det vara över hundra personer som går upp här. Gamla som unga, säger Vidar.

Sunndalen med omnejd lämpar sig väl för topptursåkning. Vi är här i mitten av april och det är bara början av säsongen, som håller i sig långt in i maj. Innan dess är risken stor att man utsätter sig för rasrisk. Vilket vi blir varse om när vi passerar en lavinkägla som korsat en av huvudvägarna in i dalen. En enorm snöorm som tagit träd och vägstaket med sig på sin väg ner mot fjorden. Ett fritidshus, som stått där många år, har fått sig några törnar.


Skakade nog rejält när den här lavinkäglan nådde stugknuten.

Vägstaket som snötsunamin böjt runt några träd.

- För en månad sen var alla vägar in i dalen avstängda. Vi var helt avskärmade från omvärlden, säger Vidar.

Men vi tar oss till topps utan några incidenter och får vårt välförtjänta utförsåk i den mjuka pudersnön. Santo, vallhunden, har stort bestyr att hålla ihop vår bångstyriga grupp. Det är inte lätt att valla en grupp utförsåkare i knädjup snö. Men han klarar sitt självpåtagna uppdrag med bravur. Vi är mer än nöjda när vi, några timmar senare, slår upp vårt tält på halvön Flåöy ner vid Sunndalsfjorden.


Fakta:
- Sunndalen ligger drygt femton mil sydväst om Trondheim. I Möre och Romsdals fylke.
- Det finns flera campingplatser och stuguthyrningar i området.
- Fiske, till havs och i älvar, är andra populära fritidsnöjen. Driva, som är älven som har sitt utlopp i Sunndalen, omnämns som en Europas bästa öringsälvar.
- I Innerdalen, första dalen norr om Sunndalsöra, finns det finfin bergsklättring i maffig fjällmiljö. Och en anrik fjällstation som är en bra utgångspunkt för skidturer, vandringar och klätterturer i området.
- Den 12-15 maj 2011 anordnas, för andra året i rad, en skidfestival i området. Med guidade turer, föreläsningar och middagsbjudningar. För mer info se: http://www.skisession.no/



Toppkammen på Dronningkrona.

Santo har fullt sjå att jaga ikapp oss.















1 kommentar:

Anonym sa...

Det där såg trevligt ut!