tisdag 30 oktober 2012

London - i bilder



Förra helgen premiärbesökte vi London. Nora, Linda och jag. Här följer ett urval av våra upplevelser i bilder. Med någon slags tematik. Kanske

Det regnade på Oxford street. Varje dag.


I the Underground, var vi ofta. Med flera.





Vårt hotell låg nära Kensington Garden och Hyde park. Där drog vi omkring dagligen.








I Hyde park samlades drygt 100 000 människor i demonstrationer mot neddragningar i offentlig sektor och i protest mot sittande regering. Fick vi reda på när vi kom hem. Vi passerade på lördagsförmiddagen då aktivister och piketpoliser förberedde sig för sina respektive sysslor. 




Piccadilly circus och Madame Tussauds prickades av.





Gatuliv













Check:








Åsså Tate Modern och Millenium bridge förstås.





...och mer där till.
(Klicka gärna på bilderna för att se dem i större format)

söndag 28 oktober 2012

Döden är demokratisk och rättvis


Lördagens (27/10) krönika i Östersunds-Posten 

Om några dagar är det alla helgons dag och många av oss kommer att besöka en kyrkogård. För att tända ljus och minnas de som dött.

Kan vi vänja oss vid tanken om att vi alla kommer att dö?

Är det något vi kan förbereda oss för?

Ja, jag tror det.

Det finns en seglivad myt om att vi inte talar om döden – i vår tid och kultur.

Det stämmer inte.

Antologin, Döden i medierna. Våld, tröst, fascination (Carlsson), som kom i våras, visar att vi ägnar mycket tid och utrymme åt döden. Åtminstone till att skriva och läsa om den. I media möter vi dagligen döden i olika tappningar.

I ett av antologins bidrag har medieforskaren Anette Forsberg granskat 165 nyhetsberättelser om dödsfall och sorgeyttringar som publicerats i svenska dagstidningar under åren 1994 till 2008. Hon kommer fram till att det är de levande sörjande som är huvudpersonerna i nyhetsrapporteringen. Inte de döda. Det finns en medialiturgi som fokuserar på de som överlevde. De som kände och nästan kände dödsoffret får komma till tals och beskriva sina känslor och upplevelser.

Hon tar det ett steg vidare och spekulerar i om att det kanske, egentligen, handlar om vår egen död. Genom att läsa om andra och hur de sörjs förbereder vi oss, i någon mening, för när vi själva ska dö. Vi bearbetar hur vi tror att vi kommer att bli ihågkomna.

Men det är inte hela bilden. På senare tid har jag, och många med mig, på nära håll följt två cancersjuka personer. I tidningsreportage och blogginlägg har läsarna kunnat följa dem genom sjukdomens olika stadier.

Gösta Olofsson, som journalisten Sandra Högman, har skrivit en reportageserie om i Länstidningen. Han dog i början av september och för någon vecka sedan publicerades den sista artikeln, som beskrev begravningen. Det har varit en gripande och smärtsam resa, som har betytt mycket för många. Hans kamp har inte någon mening, men den har fått en mening för andra – tänker jag mig.

Skribenten och musikern Kristian Gidlund, följer jag och 1,5 miljoner läsare. I sin blogg skriver han finstämda inlägg. Där han sätter ord på sin sjukdom och förestående död. Han sörjer sina ofödda barn och att han troligen kommer att dö innan sina föräldrar. Men han skriver även om hur glad och stolt han är över det han har fått uppleva och genomföra i sitt 29-åriga, alltför korta, liv. 

Berättelserna tröstar oss, tror jag. Vi är fortfarande vid liv. Vår stund är inte kommen ännu. För döden är demokratisk och rättvis – vi kommer alla att uppleva den. Vägen dit är inte lika jämlik och förutsägbar.