onsdag 25 november 2009

Kalas

Vädret, alla talar om det fuktiga våtkalla tillståndet.
Även jag.
Nog om det.

I lördags var vi på fyrtioårskalas. På en liten lägergård i Edsåsdalen.
Det var fullkomligt fantastiskt.
Nästan som ljusterapi.
Bara lite underligt att det smög omkring, med mig jämnåriga, småtrötta gubbar.

Iallafall, festfixaren riggade upp en komplett scenutrustning, med rökmaskin och allt. Kvällens underhållning inleddes utomhus där fyra elvaåriga pojkar kom åkande, över grusgången, på en gammal skruttig orange sextiotalsskoter. De hade snöat in på Pistvakt via Youtubeklipp och tränat in några stilsäkra nummer. Med koreograferad discodans och trubbig dialog. Vi blev glada.

Därefter följde nästan tre timmars öppen scen där alla tjugo barnen abbonerademicken. Allt från Charlotte Pirelli schlagers till Ebba gröns 800 grader. Från fyraåringar som försökte sig på låtsasengelska till fjärdeklassare som komponerat egna pianostycken. Efter en dryg timme vågade sig Brita upp på scenen och framförde en egenhändigt författad och komponerad sång. Modigt. Och lite senare tog Wiggo chansen att sjunga duett på Bä, bä vita lamm. När han strax efter elva, halvliggande i mammas knä, saktade nynnade Astrid Lindgrens Lille ko, då var det fulländat på något vis.

Det satte sig i kroppen. Barnens oförställda glädje och mod. Way better än coveraftonen som egentligen var planerad. Magnus Uggla kopior är aningens mossigare och betydligt mer ålderspåminnande.

onsdag 18 november 2009

Vem håcken är Kristian Lundberg?

Det finns några författarskap som jag försöker följa. Kristian Lundbergs är ett av dom. Ett av Sveriges bästa och viktigaste, just nu, enligt min mening. Han har mest skrivit poesi, men även skönlitterärt och deckare. Sägs att han utvecklat en tydlig kristen tematik i sina böcker på senare år.

Blev (ö)känd när han för några år sedan recenserade och sågade en bok som varken var utgiven eller skriven ännu. Gjorde offentlig avbön, där han hoppades att han skulle få chansen att såga boken en gång till när den väl kom ut på marknaden.

I flera av Lundbergs böcker anar man att hans uppväxt inte var enkel och att hans relation till sin egen far inte är den bästa. Något han utvecklar och beskriver, med råge, i sin senaste bok. Min recension av boken, som var med i ÖP i lördags, hittar ni här.

Kul och lite obehagligt att se i tryck. Och snart kommer det mer. Fick (tiggde till mig) ett nytt uppdrag idag.

Svintid

Det är november i kubik för närvarande. Gökuret tickar på, men det är lite trögt i övrigt.
- Det är ju som Uppsalavinter, sa Maria igår. Och det var inte tänkt som någon positiv jämförelse.
Konstant duggregn och lera har satt sig på mitt psyke, eller nåt. Att tvätta dagisbarnets utekläder var ganska lönlöst. De var om möjligt ännu sandigare när jag hämtade honom idag.

Jag vet inte om det var vädret som påverkade åttaåringarna idag. Men något årstidsrelaterat var det. Brita hade med sig sin bästa kompis hem efter skolan. Och när jag tyckte att de suttit tillräckligt länge framför datorn gick dom upp och skulle ha en modeshow. Med smink och ombyten. En lek som slutade med att de fick för sig att det var dags för ett tidigt luciafirande. De klädde ut sig till Lucia och tomtemor och bjussade småsyskonen på pepparkaka och saft. Storslaget. Ljus i mörkret.

Och imorgon lämnar jag in bilen på reparation, igen.

tisdag 10 november 2009

Tillfälligt stopp

Gökuret hade stannat på tio över åtta. Jag hade nyss dragit upp det. Vet inte riktigt vad som hänt. Men nu har jag fått fart på det igen.

måndag 9 november 2009

Berliner Mauer

I augusti 1990 var jag och hackade loss en liten betongbit från Berlinmuren. Muren var hårdare än förväntat (och alldeles fullproppad med asbest sägs det), kohornet som vi använde blev förstört. Och en murgrannarna klagade på vår souvenirjakt. En dam på andra våningen öppnade sitt fönster och förmanade oss att sluta slamra. Jag antar att hon var innerligt trött på alla hyenor som ville få sin del av kakan.

Orsaken till att jag var i Berlin den sommaren var att jag följt med, något som kallades Team Action, till Budapest för att en veckas kyrkrenovering. Vi var ett gäng omogna ungdomar, med hantverkarskills som skulle göra en god gärning för evangelikala ungrare. Var det tänkt. I Jönköpings pingstförsamlings regi skickades vi ut på internationellt uppdrag. Det enda jag minns, av arbetsinsatsen, var att jag spikade upp en panel snett och att vi pajade en av de lokala förmännens vinkelslip. Och att två av oss rök ihop och slogs. Vi var nog inte det främsta biståndsprojektet genom tiderna.

I Berlin stannade vi bara en eller ett par nätter. Bodde antagligen över i någon kyrka. Det som gjorde starkast intryck, förutom murhackandet, var ett besök på ett rymningsmuseum. Den otroliga uppfinningsförmåga och mod som funnits i samband med flykt över muren. Att de gömt sig i allehanda föremål. Exempelvis urholkade windsurfingbrädor. Och att folk blivit skjutna, under sina flyktförsök bara månader och dagar innan muren föll. Minns även att vi besökte det 368 meter höga TV-tornet Fernsehturm. Men det är först nu som jag inser att det hade gått väldigt kort tid efter öppnandet, vid mitt besök. Mindre än ett år. Jag tror inte att jag hade insikt om det vid 19 års ålder.

Den lilla murbiten, två gånger två centimeter ungefär, hade jag länge liggande i min bokhylla. Men nu, ett antal flyttar senare, är den borta. Antingen borta borta eller liggande i någon ouppackad låda i garaget eller på vinden. Jag tror att jag ska försöka leta reda på den


söndag 8 november 2009

Stora syltraversen

Här kommer den onödigt långa rapporten från en klätterträff i Sylarna mars 2009.

Tempelpinnacklarna i gryningsljus.
Foto: Fredrik Hedström

Drivkrafter är bra. Med rätt motivation och sällskap är det möjligt att genomföra vad som helst. Det kändes så den här lördagen. Årets första riktiga vårvinterdag. Vi klarade äntligen av att ta oss runt Jämtlandsfjällens megaklassiker: Stora Syltraversen. Kaj Söderin hade fyra misslyckade försök bakom sig och för egen del har ett antal försök spritts ut över en femtonårsperiod. Samtliga gånger har ansatserna stoppats av mindre tilltalande väderförhållanden.

Men den här dagen sken solen från en klarblå himmel och vi drevs av en ohelig blandning av dåligt samvete och filantropi. Bra skit helt enkelt.

- Det är ju helt makalöst fint, säger Mats Degermark, när den sista molnslöjan släpper från Storsylens spetsiga topp. Mats är den tredje personen i vårt replag. Antagligen är även hans sällskap en av orsakerna till att vi lyckas med vårt företag. I motsats till oss andra är det första gången han försöker ta sig runt massivet. Nybörjartur, typ.

Utsikt från Storsola mot Storsylens topp.
Foto: Fredrik Westberg

Östersunds klätterklubb har bjudit in till klätterträff på Sylstationen. En blandad grupp på cirka tjugofem personer har mött upp över helgen. Genom bland annat Helena Brogrens arbete har andelen kvinnor ökat. Helena är en av initiativtagarna bakom ett rikstäckande nätverk för klättrande tjejer. Hon var även med och arrangerade Svenska klätterförbundets vinterklätterträff för tjejer som gick av stapeln veckan innan vi kom upp.

Att träffarna förlagts till Sylarna, är ingen slump. Dels finns det en trettioårig tradition i klätterklubben att ge sig ut på vinterturer till området. Och dels arbetar Svenska turistföreningen aktivt för att sparka liv i de toppturs- och klättertraditioner som under många år legat i malpåse. I en mer eller mindre uttalad policy har Jämtlandsfjällen främst saluförts som turåkningsområde längs kryssmarkeringar. Den så kallade Jämtlandstriangeln, mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren, är sedan länge ett känt varumärke. Bergsbestigningsarrangemang och klätterkurser har främst förlagts till Kebnekaiseområdet. Men Mattias Jaktlund, Sylstationens nya föreståndare, påminner oss om att klättring inte är något nytt påfund i området.

- Vet ni att Sveriges första klätterkurs genomfördes här uppe? Sommaren 1936 hade Svenska Fjällklubben sin klätterkurs här under ledning av Emmerich Rossipal, säger Mattias när han hälsar oss välkomna på lördagskvällen.
En, av totalt fyra deltagare i nämnda klätterkurs, var Gillis Billing, Sveriges mest aktive alpinist under 40-talet. En skön lirare som var gymnastiklärare i Järpen under många år. Jag minns att jag sett en bild där han står på händer på sina isyxor efter en lyckad toppbestigning. En gymnastisk övning som få av dagens alpinister torde klara av.

Gillis står bakom en av de mer imponerande bedrifterna i området. Vinterbestigningen av Nordostpelaren på Sylväggen. En luftig och ihållande led med 3:a gradering, som enligt författarna till Jämtlandsföraren ”var den första verkliga klätterleden i Sverige sett med moderna begrepp.” På nyåret 1939 besteg Gillis leden tillsammans med H. Frödin. En än idag respektingivande bestigning, som få torde ha upprepat vintertid.

Klättrare på väg upp för den tredje Tempelpinnackeln.
Foto: Fredrik Hedström

De flesta av lederna på den centrala delen av Storsylens tvåhundra meter höga nordvägg har relativt få bestigningar. Och områdets högsta vägg, den fyrahundra meter höga sydväggen på Slottet, har inga kända repetitioner överhuvudtaget. Trots att den klättrades för drygt tjugo år sedan.

Jag ringer upp Micke Sundberg, som var en av dem som var med 1988, och frågar honom varför inte leden fått någon andra bestigning.

- Den är inte så kul. Många lösa stenar och inget märkvärdigt ur klättersynpunkt. När den väl var klättrad var den inte så intressant verkar det som, svarar han.

- Nej Sylarnas finaste klättring är på Sylväggen. Mikael Hellberg gjorde en solobestigning i januari någon gång på nittiotalet har jag för mig. Han höll på i två dagar tror jag, fortsätter Micke.

Informationen om denna bestigning är ny för min del och talande för hur lite dokumentation det finns över vad som är gjort i området.

- Det mesta är nog klättrat, men ingen har brytt sig om att skriva ner det. Vi åkte ofta till Sylarna över helgen för några år sedan, men sedan flyttades intresset över till andra klätterområden, säger Micke.

Men naturligtvis har det klättrats i området på senare år också. I det tysta. Mest ”lokala” klättrare, fjällstationspersonal och folk från närområdet. Till exempel har Pierre Olsson gjort en aidled till höger om Sylväggens nordostpelare.

- Minst tre leder är gjorda på Sylväggen, utöver de som är beskrivna i den gamla Jämtlandföraren. Även flera vinterturer på Lillsylens Sydostvägg är klättrade. För den som är intresserad finns det en ”miniförare”, med nyare leder inritade, i receptionen på Sylstationen, säger Pierre när jag ringer upp honom.

Men idag befinner vi oss, som sagt, på Stora Syltraversen. En mycket fin tur där korta klätterpassager varvas med långa promenader längs Sylmassivets ryggrad. Den här marslördagen börjar vi med att gå över Templet med dess karakteristiska pinnacklar, vidare mot Storsola för att därefter följa den hästskoformade kammen upp på Storsylen med avslutning på Lillsylens topp. En dryg mils kamvandring med maffig utsikt i alla väderstreck.

Kaj klättrar och Mats säkrar.
Foto (med skraltig mobilkamera): Fredrik Westberg

- Det här känns inte bra, säger Kaj när vi börjat klättringen upp på den första Tempelpinnackeln. Nu är det inte klättringen han avser. Nej det som tynger honom är att vi smitit iväg innan de andra. Vi skippade den gemensamma frukosten och smög oss iväg först av alla.

- Vi borde nog ha väntat. Åtminstone frågat om alla hade någon att gå med, fortsätter Kaj.

- Släpp det, säger Mats. De klarar sig fint.

Att ge sig ut på fjället i grupp är komplicerat. Även om inte Syltraversen är särskilt svår, klättermässigt, blir det fort trångt på klätter- och firningspassagerna.
Mycket riktigt, vid en nästan lodrätt passage innan toppen på den första pinnackeln blir vi stående. Det har gått en dryg timme sen vi startade och vi ser minst nio personer som närmar sig med oroväckande hög fart. Vi känner oss som en nyöppnad surströmmingsburk en varm sensommardag.

- Flugorna närmar sig, skynda dig Kaj, säger jag.

- Tänk att det aldrig kan få gå bra, svarar han efter det tredje misslyckade försöket att klättra upp som försteman. Den jämnkalla och blåsiga vintern har lett till att bara ett tunt poröst snötäcke täcker klippan. Det finns ingen is att få fast isyxan i. Men på nästa försök lyckas han. Efter att ha tagit av skidorna från ryggsäcken blir det enklare att hitta balansen. Genom att metodiskt använda isyxan som borste avlägsnar han det decimetertjocka snölagret och frilägger sprickor och lister. Med små försiktiga steg balanserar han med stegjärnens frampiggar på de centimeterbreda hyllorna och har snart tagit sig förbi den knixiga passagen.
När det blir min tur att klättra har kön börjat bildas bakom mig. Jag erbjuder mig att ta med mig repet upp för nästa grupp. De tar tacksamt emot mitt erbjudande.

- Det där kändes riktigt bra. Det var ju bra att vi startade tidigt, säger Kaj.

- Ja, och tänk vad glada de kommer att bli för att vi spårar åt dem, fortsätter Mats.

En lättad stämning präglar vår lilla grupp. Vårt dåliga samvete är bortblåst. Vi har förvandlats från cyniska alpinister som är beredda att kliva över lik till barmhärtiga filantroper som bereder väg för våra efterföljare. Vi inbillar oss att ingen hade klarat sig om vi inte offrat oss och gått före.

Resten av dagen är en ren njutning. Om än ansträngande. Det är med stor förnöjdhet som vi tar oss upp på Stor- och Lillsylens toppar några timmar senare. När vi är nere vid Fjällstationen igen kan vi följa våra klubbkompisars frammarsch mot toppen. Via turistföreningens maffiga kikare kan vi konstatera att de klarar sig alldeles utmärkt utan vår hjälp.


Glada topptyper.

Strax innan toppen, precis på kanten till stupet ner mot sylglaciären, blev vi tvungna att vända på den sista klätterpassagen. Vi var trötta och hade med oss för lite säkringsutrustning. Vi rundade toppen på baksidan istället, i snällare terräng. Men vi kan konstatera att vår efterföljare tar sig upp den rätta vägen. De klarar galant av det sista kruxet.

- Det var lite halkigt, men när jag väl hade bestämt mig var det inget större problem, säger Johan Millinger som var den som gick som först.

Allt som allt var det tolv personer som fullföljde rundturen på Sylmassivets toppar och det var många solbrända och nöjda ansikten vid middagsbordet.

- Det var ju kul och inte särskilt svårt heller, säger Mirja Nilsson, som premiärgick med stegjärn och isyxa under dagen. Och att ta sig runt Syltraversen är ingen dålig start på alpinistkarriären.

Veckan som gått

Ohoj vilken vecka. Förutom vaccinationsresan har det hänt något nästan hela tiden. Både roliga och jobbiga händelser. För någon månad sedan skrev jag om att jag ofta får frågan om vad jag ska göra hela året.
- Det går väl an när det fortfarande är sommar och tidig höst. Men vad ska ni hitta på framåt november, när det inte längre är möjligt att vara ute? Undrades det.
Inget problem, än så länge, är mitt svar. Även om vädret är trist är det ingen sak att fylla dagarna. Men visst förändras det lite. Det är inte riktigt lika charmigt att dra iväg på utflykter en dassig blötsnödag. Det går bort. Och det är riktigt skönt att göra lite mindre cirklar, mer hemma-i-huset-tid.

Bland det roligaste som hänt i veckan är att jag hunnit med min skrivtid. I och för sig inte skrivit så mycket nytt, däremot levererat och fakturerat. Veckan inledes med pliktskrivande i egenskap av sekreterare i skidklubben. Beslutsunderlag för sponsorsamarbete med det lokala bank- och försäkringsföretaget. Därefter revidering och komplettering av en artikel som antagligen kommer i nästa nummer av Bergssport. En beskrivning av en vintertur till Sylmassivet. Eftersom jag misstänker att inte alla mina bloggläsare är medlemmar i svenska klätterförbundet så postar jag text och bild här. Även om det är en onödigt lång harang. Och sen så skickade jag, på vinst och förlust, en bokrecension till kulturredaktören på Östersundsposten. Som antog den. Kommer i tryck till veckan. Läskigt och häftigt. Och i bästa fall kommer det mer.

torsdag 5 november 2009

Vaccinerade

Tre av oss, jag och de äldsta barnen, valde att få svinvaccinet igår. Idag är vi däckade.
- Jag är sjuk, jag kan inte gå till dagis idag, var det första Wiggo sa kvart över sex imorse.
För att i nästa andetag fråga om han fick titta på morgon-TV.

Lätt feber och huvudvärk är min egen diagnos. Nästan behagligt.

tisdag 3 november 2009

Skötebarn

Vi har blivit med gökur. Arvegods från Marias farmor. Inköpt till jul 1949. Det är mitt skötebarn. Jag har fullt upp med att försöka få det att gå i rätt takt. Det går riktigt bra. Nu är det hyfsat i fas med våra övriga, lite mer moderna urverk.

Varje hel och halvtimme kommer den lilla fågeln ut och hoar. Vi får se hur länge vi står ut.