tisdag 27 oktober 2009

Vi fortsätter att utforska ensligheten. Vid dagens bilutflykt, bortåt Risbäck, mötte vi en bil och en lastbil. Målet för färden var att spana in det där snöfyllda fjället. Det misslyckades.

Tidsomställningen, från sommar till vinter, tar hårt på Maja. Vaknar 05.15 och somnar strax efter frukost. Ofantligt trött hela långa eftermiddagen. För att därefter krascha i sängen tidigt.

Isen i viken höll för alla utom pappan.

Kvällens mörkervandring var lite läskig, tyckte Wiggo.
- Jag är rädd pappa, jag vill hålla dig i handen, sa han.
Men när han såg stora karlavagnen var han nöjd och tyckte att det var coolt att någon "hängt ut stjärnorna sådär."

Brita och Wiggo längtar efter leksällskap. Kusinbarnen uppe på kullen förväntades komma idag. Den stående frågan har varit:
- När kommer dom egentligen?
Under nästan hela eftermiddagen har de med tio minuters mellanrum sprungit upp för backen bakom stugan för att kolla om det lyser där uppe. Förgäves. Men imorgon, då.

Byggjobbarna bygger på och envisas med att ha byggstrålkastarna tända hela natten. De kanske också behöver någon att hålla i handen.

Jag ska diska innan natten.

Jag älskar dom gränslöst. Barnen alltså.

måndag 26 oktober 2009

Glest mellan husen

Vi är på Kvarnberget (igen). Jag och barnen åkte hit idag. Brita har höstlov och vi passade på att dra iväg. Det var kallt och fuktigt när vi kom fram. Det blev en slags sockerfallskris innan vi fått till en eld i kaminen och fått i oss lite energi. Maria kommer med buss till Hoting på torsdag. Vi längtar.

Tanken är att vi ska vara här hela veckan. Senoktober visade sig från sin allra tristaste sida när vi kom fram. Fuktigt, någon enstaka plusgrad och snöfritt. Men vi ska elda, (fortsätta) bygga repbana, ordna reflexstig, leka med kusinbarn, se ett snöfyllt fjäll, skriva, äta ost, dricka hjortronvin och sova ikapp.

Jag driver något slags ”ta med dom (barnen) ut i naturen projekt”, det här året. Inga extrema överlevnadsstrapatser eller ambitiösa expeditioner. Nej, att få utevana och någon slags naturrelation är tanken. Om det är bra eller dåligt vet jag inte. Men på köpet får de även uppleva en ganska fantastisk (eller skrämmande) glesbygd. Glest befolkade platser är i och för sig svåra att undvika om man valt att bosätta sig i Jämtland. Men i ett lite större perspektiv är det en tämligen exotisk företeelse, tänker jag mig. Där vi befinner oss för tillfället, min svärmors uppväxtplats, är vi nästan helt ensamma inatt. I grannstugan övernattar några byggjobbare, i övrigt är det helt tomt. Jag frågade Brita om hon inte tyckte att det var konstigt eller otäckt att det bara var vi här.
- Nej vadå, det gör väl ingenting, svarade hon.

Jaha, vart vill jag komma med det här resonemanget. Jo kanske att det är dags för något annat. Besök på någon mer folkrik plats vore bra för balansen. En tur till Mexico city eller motsvarande skulle sitta fint, som kontrast om inte annat. Om inte ekonomi, realism (vad som är tänkbart att genomföra med en ettåring i släptåg) och tid satte käpparna i hjulet vore det kul att få visa upp hela skalan. Från Norråkers livs, via amerikansk shoppingmall till en gigantisk egyptisk matmarknad. Tids nog så.

Tills dess siktar vi på en resa till Sundsvall och ett besök på Birsta city.

torsdag 22 oktober 2009

Torsdagsutflykt och Bil

Bilen besiktigades idag
- den blev underkänd.

Vi provade skridskoisen på Önsjön
- den höll inte.

Vi försökte få Maja att somna 10.30
- hon somnade 13.53.

Wiggo köpte en egen yxa
- som vi tjuvhögg granris med.

Vi är trötta, men nöjda.

Sång & dans

Veckans absoluta höjdpunkt, nåja en av höjdpunkterna iallafall, är onsdagsförmiddagens småbarnsrytmik. (Notera att vi lämnat spädbarnsgruppen och är med bland de stora numera.) Ja, sång och dans. Maja är med på noterna och har lämnat den trygga platsen i min famn. Igår dansade hon alldeles själv. Det är stort.

Och idag var vi så inspirerade att vi sjöng duett på "Jag fångade en räv igår..." Det var vackert.

Vi längtar redan till nästa gång. Tyvärr är sångstunden inställd på grund av skollov nästa vecka, men vi får väl fortsätta med vår duettsång tills dess.

måndag 12 oktober 2009

söndag 11 oktober 2009

Livstecken

Har inte slutat, bara ägnat mig åt annat.
Det kommer, snart kommer det mera.

Blogg- och/eller medialeda kan vi kalla det.
Inte Traderaträsket, men andra internetarenor.
Och nu har vi fått fiberoptik och 100 m/bit.
Bäva månde.

Men inte bara nätsurfande.
Har även; läst bra böcker (Thomas Bernhard, Ann Heberlein, Helle Helle, Per Petterson med flera), klippt häcken, kapat björken, varit på teater, bouldrat, bytt till vinterdäck, bokat besiktningstid, varit förkyld, gått på föräldramöten, skördat morötterna, potatisen, bondbönorna, rödbetorna och den sista salladen innan frosten, spanat in stjärnbilder, ätit vindruvor i badet tillsammans med Wiggo, provat fler kaféer, torsdagsutflyktat, fiskat, kopplat in en ny digitalbox, inte tagit upp båten, med mera, med mera.